måndag 28 april 2008

Sune Trygg....

...handelsträdgård är livsfarlig!
Ja, nu har jag 27 pelargoner hemma och fler är att vänta på posten...:-P
Vi skulle "bara" åka ner till tungelsta och sunes handelsträdgård i lördags. Det slutade att vi hamnade både på Lida Handelsträdgård och Via. Men inhandlat blev det:

Spetsmössa x 2
Hosta x 2
Heuchera
Jätterams
Stjärnflocka
Tovsippa
Rosa Astilbe
Holländska irisar
Doftliljor
Änglatrumpet
Heliotrop
6 st rosor "peace"
10 st syréner lila (häck)
Rosenvial

Pelargoner:

Lavender Lad
P.Gibbosum
Royal oak
Lulu
American White nånting
L Eleganté
Mårbacka uppstammad (jättestor!)
Och en massa fler jag inte kommer på just nu...minnet är kort! Men det börjar bli riktigt trångt men mysigt hemma iaf ;-)

Jag har målat pergolagången, målat planket vid friggeboden (nytt, ska bli en grind där från parkeringen) Planterat alla perenner, planterat en ny buskmagnolia, en ny rhododendron (två står och väntar på att planteras)

Herregud vad vi står i, men det kommer att bli fint sen....

Men just nu är jag fattig!

Och till er som vet vad jag pratar om: Jag ska till Las Vegas i juni och tävla med Kittens!!!! Vi blev uttagna och rankade bland topp 5 bidragen! HURRRAAAAA!!!! ska bli så sjukt spännande...:-D

Och nej jag har glömt att fota, nåde mig!
Kram!

tisdag 22 april 2008

Pergolallaa...

...Pergolan är snart klar för jag har en otroligt snygg och händig man! ;-) Dock är den lite sned och vind trots laserpass och mätningar...varför? Nåväl, det är charmigt haha!

I helgen ska 48 st lecablock inhandlas och botten på växthuset ska dräneras och sen skall det gjutas, känns som att det blir av i år iaf! ;-)

Sen då så kommer dom här funderingarna över höns, vill ha silkeshöns, men frågan är om lekstugan funkar som hönshus? Den ska isoleras mera och kläs in i lättstädat material, reden ska snickras och en automatisk lucka måste installeras så hönskrakarna ska kunna komma ut och in. Sen ska det ju hägnas in oxå så rackarna inte smiter eller blir tagna av katter...jobb jobb. Får se när man får råd att ta tag i det här projektet :-)

Kom på för ett tag sen: Jag är planteringsskolornas våta dröm, jag köper plantor som inte är härdiga, sätter ut dom och håller tummarna att de inte dör eller klarar av jordmånen...sen köper jag flera, och ännu flera...haha...

/A

måndag 21 april 2008

Härliga vår...!

Det är så trist att inte ha körkort för man kommer hem så sent om kvällarna = jag hinner inte göra nåt i trädgården innan solen gått ner...Men nu har jag bokat in mig på halkbana på onsdag morgon så sen är det bara uppkörningen kvar! Lite läskigt...

Men jäklars vad det jobbas om helgerna! ;-)
Vi har hunnit med en hel del nu i helgen:

*Jag har målat planket som Fredrik så fint byggt, i en grön färg som sen vårat hus (eller delar av..)ska få. Så nu sitter hag här på jobbet med gröna fingrar ;-)

*Vi har köpt två stycken "Prunus Accolade" - vårkörsbärsträd som ska vara våra vårdträd, dom står i början av pergolagången och välkomnar med rosa underbara blommor. Hoppas vi inte satt dom för nära varandra?

*Fredrik har gjutit stolparna till pergolan

*Jag har målat trädgårdsmöbler i samma gröna färg som planket

*Har anlagt en surjordsrabatt med två små Rhododendronplantor - Spännande! Jag är en novis med det här med surjord...

*Har köpt jättedaggkåpa, alunrot och olika funkior som ska stå i skuggan av altanen. Det är svårt att plantera saker på "tråkiga ställen" Men om man nu planterar där så kommer det ju bli vackert så småningom. En bra lärdom :-) Men jäklar vad det är svårt att hålla sig från att sprida ut plantor plottrigt lite här och var...suck. Men jag lär mig!

*Vi har flätat pilstaket av vår levande pil, det räckte till både ett staket vid gästhuset och ett litet vindskydd vid ena husgaveln vid lekstugan. Enkelt och kul var det! Hoppas bara nu att man kommer ihåg att vattna så pilen inte dör...

Spenat och rädisor har tittat upp i min lilla drivbänk, annars är det mest blommor. Dom vita krokusarna står sig bäst, dom lila har lagt sig ner tyvärr, annars har jag upptäckt en massa Ormöga i kanten där min Bonica 82 står, jag som trodde det var nåt annat haha...
Magnolian Leonards knoppar håller på och slår ut, ska bli fantastiskt att se! Jag räknar med en vecka till innan de blir fullöppnade.

Ses!/A

Här kommer lite snodda bilder, först ut en Leonard Messel:



Och en Merrill:



Och Prunus Accolade:

måndag 14 april 2008

Trädgårdsmässan och så...

var fantastiskt stor och häftig!
Och såklart kom vi hem med diverse knasiga inköp och impulsköp...:-)

Ett knippe pilstaket
2 st Heuchera (rödbladiga)
22 st olika liljelökar
4 st brudslöja i rosa (knölar)
1 st ympskott till vårt äppelträd
11 st fuchsior
6 st pelargoner (minst!)
1 par Jobbarbyxor från Garden Girl, helt fantastiska!

Och sen var vi på Zetas trädgård och hämtade min födelsedagspresent: en Magnolia! En "Leonard Messel", den har en massa knoppar så vi får se om den hinner blomma innan den kommer i jorden. Men vacker och stor är den!

På plantagen handlade jag ochså en till Magnolia (fy skäms) En Dr. Merrill. Dock har jag inte hittat mycket info om den och det som finns är inte i rätt färg? Får se om detta blir ett lyckat köp.
Köpte även en "Elefantmiskantus" (jätteprydnadsgräs) som ska bli runt 2-3 meter på en säsong men som nu är pyttigt :-)
Sen köpte jag 1 New Dawn till, och två stycken Louise Odier, får se om de blir bra...

Vi har gjort massor på tomten! Jag har flyttat på rosor och höstanemon, gjort en helt ny rabatt mot ena gaveln på huset, börjat på en trapp upp till samma sida på huset, gjord i skiffersten + att vi har satt igen den altanutgången på samma sida, så nu ska det bli en stor utgång/nedgång från altanen rakt ner i trädgården istället. Kommer att bli jättefint! Och så har mannen börjat sätta upp stolpar på altanen där rosor och annat ska klänga på.
Pust! Och bilder då? Jo det har jag ju tagit...fy skäms för mig som inte lägger upp nåt!

/A

måndag 7 april 2008

Mycket som vanligt...

Man får lite vårkänslor när vädret är såhär fint! Man får hoppas att snön håller sig borta nu ett tag. Lungörten blommar i rosa små klockor, hittade en doftviol igår vid parkeringen hemma som doftade underbart, så liten men så vacker! Vet inte hur jag kunnat missa den. Dock ska den flyttas till ett bättre ställe.

Vi har varit på både plantagen och mina föräldrars kolonilott och rensat den på växter (kommunen ska bygga en väg där istället...synd!!)
Så vi har fått med oss hem:

Pepparmynta
Två pioner
minst 6 olika rosor (rabatt)
Marktäckare
Irisar
Liljor
Kärleksörter
Vallmo
osv osv

Hur trevligt som helst! Vi ska tillbaka om ca 2 veckor igen och hämta resten.
På plantagen blev det inhandlat:
2 st humle
1 st Clematis Alpina
1 st Clematis "Pink flamingo"
1 st Plommonträd "Reine...nånting" Gula plommon alltså :-)

Sen har vi gjort en massa massa på tomten:
Rensat runt och bakom äppelträdet/vedboden - här ska det bli lite plattor så man får plats för en sittgrupp, vår kompost är flyttad hit, och jag har planterat clematis, löjtnantshjärta och mina nävor som jag köpte på zetas förra veckan. Så nu ska vedbon få lite färg och fägring (och förhoppningsvis så täcker clematisen in boden i grönska)
Framför gästhuset har det blivit två nya rabatter! en trälåda innehållandes två rosor, en clematis (flamingon), humle och pion. får se hur allt trivs här...
Brevid trälådan kom det upp en spontan stenrabatt, här bor det svarta och rosa irisar, vallmo (som kommer från min barndomskompis trädgård, den är alltså från 80-talet!)och svarta stockrosor. Sen lite inköpt rosa flox. Spännande att se om allt överlever.
Där elkablen går i gräsmattan har Fredrik skottat över lite jord för att dölja sänkan, där fick alla mammas gamla rabattrosor bo...kanske inte den ultimata planteringen eller planeringen, men jag var kall frusen och hungrig och hade bråttom att sätta dom innan dom torkade ut....:-)

Nu ska jag bara hitta plats för pepparmyntan och kärleksörterna...hjälp? Jag måste seriöst göra fler rabatter, men var?! får gräva upp mera av gräsmattan gissar jag...

Bilder kommer...sorry
/A